Nytändning hos 100-åring i Åmotfors

– Om fem år har jag en vision om att detta verkligen är ett hela folkets hus, ett levande hus där alla känner sig delaktiga genom alla de aktiviteter som vi har här, säger ordförande Mikael Ensson i Åmotfors Folkets Hus-förening. Och då behöver jag inte jaga pengar längre!

Föreningen bildades 1911 – de firar alltså 100år i år – och den nuvarande Folkets Hus-byggnaden vid torget invigdes 1962 och firar därmed 50 år nästa år. En arbetsgrupp har bildats för att planera firandet. Den styrelse som finns i föreningen idag får idel lovord av Mikael:
– Vi jobbar som ett team, alla har sina ansvarsområden och lägger många timmar på att förbättra verksamheten här, menar Mikael. Jag är stolt att leda styrelsen, vi jobbar alla framåt.

Konsten bevaras
Framförallt har man stora planer för det som kallas A-salen, dvs den lokal där man visar bio idag. En ansökan om medel från Leader Växlust Värmland är inskickad i hopp om att kunna bygga om salen till ett bredare användningsområde. Dels planerar man att förändra sittplatserna och skapa möjligheter att ta emot konferenser, föreläsningar och även kommunfullmäktige i lokalen, och dels behöver man också installera en digital filmvisningsutrustning i komplement till den befintliga, som ändå sparas för att kunna visa klassiska biofilmer ur den äldre filmskatten. Till detta kommer även en handikappanpassning av en toalett på övervåningen och man har kontaktat Landstinget för att få hjälp att utvärdera teleslingan i A-salen. Men den konst som smyckar väggarna vill man absolut spara.
– Man kan tycka vad man vill om konst, säger Mikael, men den ger liv.

Lokala näringslivet
Den nya digitalanläggningen kommer att göra att man kan koppla upp sig och visa ishockeymatcher, och företagen kan också koppla upp sig mot sin hemsida och föreläsa om nya produkter eller affärsplaner. Det finns idag ingen mer lokal i Eda med ett sluttande golv som gör att alla kan se podiet lätt och ledigt.
– Vi kommer att kunna erbjuda en bra lokal för möta de lokala företagens behov, säger Mikael.

Folkets Hus visar bio varannan fredag och för detta har de utbildat två nya biomaskinister. Man har också tagit hjälp av en professionell bokare som ska boka in musikband under det kommande året, för dansmöjligheterna i Eda är just nu väldigt få. Källarlokalen har plats för 230 dansande, och den fungerar även som ett skolcafé under dagtid, som kommunens fritidsgård en kväll i veckan och lokal för Studieförbundet Vuxenskolans teaterverksamhet för utvecklingshämmade. Danserna arrangeras av styrelsens medlemmar som inte får något betalt för sitt arbete. På övervåningen finns lokaler för SFI, Röda Korset, Socialdemokraterna och gymnasieskolans IV-program. Idag finns det fyra lokaler som kan hyras ut inkl biosalongen och källarplanet, och de kostar faktiskt bara 650kr per dag.

Medborgarförslag
I framtiden hoppas man kunna få bort den gamla värmeanläggningen som blev överflödig då man övergick till fjärrvärme och asbetsanera i utrymmet, samt även bygga om det lilla köket på källarplanet till ett godkänt kök. Mikael är inte dock nöjd med de 54 000 kronor som man betalar i fasta avgifter till kommunens fjärrvärmbolag per år.
– Jag har skrivit ett medborgarförslag om att föreningar och ideella verksamheter borde få slippa alla fasta avgifter till kommunen, berättar Mikael, och istället ta bort driftbidragen samtidigt som man slipper en massa administration.

Aktiviteter på Folkets Hus under året är ett eventuellt påskdisco för ungdomar, och så har man bokat flera dansband: bl.a. Jive, King Edwards och ett större dansband i samma kaliber som Flamingokvintetten och Torgny Melins – men vilket kan han inte säga ännu. Dessutom har man beslutat sig för att återinföra Åmotforsdagen den 20 augusti och där finns Folkets Hus självklart med. Men allt kommer upp på deras hemsida och även på Facebook.

Text och bilder: CHRISTINA ÖSTER

Lämna en kommentar